Djokovic tror på ren sport

Tennissporten er under beskydning i disse tider, hvor rygter om matchfixing og doping fylder mere end artikler om server og flugtninger.

Nu tager en af sportens sværvægtere dog bladet fra munden og siger kritikerne imod. Det drejer sig om verdensetteren Novak Djokovic, som forleden viste tennis-”balls”.

Novak Djokovic ren sport

Uenig med Murray

Bemærkningerne kom efter, at konkurrenten Andy Murray stillede spørgsmålstegn ved renheden i tennissport. I en artikel i Daily Mail sagde Murray blandt andet:

– Jeg har spillet mod spillere og tænkt ”De bliver bare ved” eller ”De ser ikke ud til at blive trætte”. Det er svært at sige, om folk er dopet i vores sport, fordi man kan lave storefremskridt ved at ændre dit tekniske set-up. Hvis det er rent fysisk, og du kigger på en gut, som spiller den ene seks timers kamp efter den anden uden at blive træt, så skal man kigge nærmere på det.

Det er også et problem, at man kan vinde en turnering og få £700.000 (7 millioner kroner, red.), mens der kun bruges nogle få millioner pund (20-30 millioner kroner, red.) på anti-doping om året.

Han tilføjede desuden, at han har hørt rygter om doping, og at han har trænet med Wayne Oselnik, som blev knaldet for doping, og hans overkrop var ”kæmpestor”.

Djokovic overbevist om uskyld

Den slags gider Novak Djokovic dog ikke at høre på, og han har taget afstand til Murrays udsagn. Det skete ved den såkaldte Laureus World Sports Awards, hvor Djokovic blev kåret som Årets Sportsmand.

– Så længe vi ikke har beviser for, at sporten ikke er ren, så er den ren. Jeg har læst, hvad han sagde. Jeg har et fint forhold til Andy. Jeg har snakket med ham. Han peger ikke på nogen specifikt. Det er svært i tennis-verdenen for tiden, hvor der florerer mange historier om betting, match-fixing og doping. Og nu ser det ud til at ramme tennissen. Men jeg tror, at det hele handler om anti-doping agenturer og styrende organisationer – de bliver nødt til at komme op med beviser. Hvis ikke, så er det bare rygter. Jeg er stolt af at være med i en sport, der er ren.

Heller ikke Djokovics manager Boris Becker er glad for udtalelserne fra Andy Murray, som han måske mener er rettet lidt for meget mod sin protegé, som har været suveræn i denne sæson med statistikken 28-2.

Boom-Boom Becker

Han mener ikke, at Murray skal komme med stikpiller, bare fordi en spiller har vundet Grand slam eller er i bedre fysisk form. Til tennis.com siger han:

– Vi har tilfældige dopingtests, og hvis ikke der er beviser, så er folk 100 % uskyldige. Andy er en af de spillere, der er i bedst fysisk form på ATP Touren. Han kan ofte holde til mere end sine modstandere, og der er ikke nogen, der stiller spørgsmålstegn ved det. Det er et meget farligt område at bevæge sig ud i. Jeg kan kun gentage, at tennis er en ren sport. Jeg tror 100 % på, at Andy er ren. Roger Federer er ren, Rafael Nadal er ren, Stan Wawrinka er ren. Alle disse gutter er rene, lyder det fra Becker.

Hvem er Boris Becker?

Han vandt selv som bare 17-årig Wimbledon tilbage i 1985, da han slog sydafrikanske Kevin Curren i finalen. Året efter gentog han bedriften mod den hårdtslående tjekke Ivan Lendl, inden han tog en pause fra finalen i 1987.

De følgende tre år var han dog tilbage på det grønne græs og mødte rivalen Stefan Edberg hvert år. Svenskeren vandt i 1988 og 1990, mens tyskeren tog sig af titlen i 1989.

Han var også i finalerne i 1991 og 1995, men tabte til henholdsvis Michael Stich og Pete Sampras.

Da Sharapova blev knaldet

Tidligere på året kom det frem, at Maria Sharapova var blevet taget for doping. Det skyldtes stoffet meldonium, som hun har taget i flere år.

Men fra 1. januar 2016 blev det forbudt, og det havde Sharapova åbenbart ikke opdaget. Hendes straf er ikke udmålt endnu.