Davis Cup

Sponsoreret Artikel

Se Davis Cup live stream, og gå ikke glip af se største tenniskampe i verden.   

Om Davis Cup

Davis Cup er den fornemste herre-turnering for tennislandshold. Derfor kaldes turneringen også ofte for de uofficielle verdensmesterskaber inden for tennis. Det er ikke ofte, at de bedste spillere fra hver nation har mulighed for at spille sammen med hinanden, så derfor er de årlige afviklinger af Davis Cup noget, der bliver set frem til.  

Den spæde start

Turneringen blev første gang afholdt tilbage i 1900 som en duel imellem Storbritannien og USA. I dag deltager 130 lande i Davis Cup, der afholdes som en knock-out turnering, som man kender det fra andre turneringer. Davis Cup har fået sit navn efter ham, der i sin tid opfandt det hele. Tilbage i 1899 gik Dwight F. Davis på Harvard University, men fik sammen med tre andre tennisspillere den ide at udfordre et hold fra Storbritannien og som sagt så gjort. Davis lavede et trofæ for sine egne penge og udtænkte en turneringsform. Senere gik han ind i en karriere som politiker og var blandt andet forsvarsminister i USA, men det er som grundlæggeren af Davis Cup, at man husker Dwight F. Davis i dag.  

Amerikansk dominans

Den første turnering blev vundet af det amerikanske hold, og det er også USA, der her mere end 100 år efter er den nation, der har taget trofæet med hjem flest gange.  Herefter følger Australien, som op igennem 1950’erne og 1960’erne sad på tennistronen. Men holdet var en magtfaktor hele vejen op igennem 1970’erne, hvor en af profilerne var Rod Laver, der i dag lægger navn til det stadion i Melbourne, hvor man afholder Australian Open, en turnering han vandt både som singlespiller og i double. Men op igennem 90’erne trak USA fra i antallet at sejre. Her var man godt hjulpet af at have topspillere som Andre Agassi, Pete Sampras og Michael Chang på holdet. Det bedste skandinaviske hold i Davis Cup sammenhæng er ubetinget Sverige, der har vundet turneringen syv gange og er blevet nummer to fem gange.  

Danmark i Davis

Danmark stillede for første gang op i Davis Cup tilbage i 1921. Dengang var holdene ikke delt op i verdensdele og den første modstander, som danskerne stødte på var Australien, der allerede dengang var en af giganterne. I gennem en lang periode har Danmark spillet i de lavere rækker, men i sæsonen 2014 lykkedes det igen at få det danske landshold til at spille med Gruppe I Europa/Afrika, hvilket er niveauet lige under de 16 bedste. Og faktisk har vores drenge flere gange været blandt de 16 deltagere i World Group. Første gang at et dansk Davis Cup-hold kvalificerede sig til World Group var i 1988, og i perioden frem til 1996 var danskerne i flere omgange en del af verdenseliten. Spilleren, der har vundet flest kampe, er Kurt Nielsen, hvis barnebarn Frederik Løchte Nielsen i dag er en fast del af holdet, der ledes af Kenneth Carlsen.

Vindere

Vinder 2014: Schweiz
Vinder 2013: Tjekkiet
Vinder 2012: Tjekkiet

Holdet

1. single: Frederik Løchte Nielsen
2. single: Martin Pedersen
3. single: Thomas Kromann
4. single: Mikael Torpegaard